
Latem chÄ™tniej wybieramy lekkie desery, zazwyczaj z owocami. Produkty sezonowe sÄ… przez nas częściej wykorzystywane – i sÅ‚usznie. Jak przygotować smaczne ciasto z owocami, które smakiem zaskoczy każdego? Do przygotowania ciast warto użyć zdrowych i peÅ‚nowartoÅ›ciowych - mÄ…ka graham i mÄ…ka pszenna razowa stajÄ… siÄ™ coraz bardziej popularne, zupeÅ‚nie jak makaron żytni, który jest o wiele zdrowszy od jego jasnego odpowiednika.
Przedstawiamy Å‚atwe i szybkie ciasta, których przygotowanie nie bÄ™dzie problematyczne dla każdego, bez wzglÄ™du na poziom umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarnych i cukierniczych. Najlepsze ciasto z owocami? Wszystko zależy oczywiÅ›cie od indywidualnych upodobaÅ„. Sernik na zimno, tarta z owocami czy kruche ciasto? Postaw na zdrowe i pyszne ciasto lub tartÄ™ z owocami. Brak pomysÅ‚ów? Skorzystaj z naszych propozycji na proste ciasta z dodatkiem sezonowych owoców.
Pyszne ciasta z owocami sezonowymi
Ciasto kruche z agrestem i budyniem
Składniki:
CIASTO KRUCHE
- 30 dag mÄ…ki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 dag cukru pudru
- 20 dag masła 1 jajko
- 25 dag czerwonego agrestu
BUDYŃ - 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
MÄ…kÄ™ przesiewamy przez sitko, wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, solÄ… i cukrem pudrem. Zimne masÅ‚o kroimy w drobnÄ… kosteczkÄ™, dodajemy do mÄ…ki, a caÅ‚ość rozcieramy palcami, aż do powstania drobnej kruszonki. Kolejno – dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
NastÄ™pnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy 2 kule, rozpÅ‚aszczamy i zawijamy w foliÄ™. WkÅ‚adamy do lodówki na 30 minut.
W 1 szklance mleka mieszamy proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i ugotować budyń. Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą.
Przygotować prostokątną foremkę 21x25 cm.
WiÄ™kszÄ… część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwaÅ‚kowujemy na wielkość foremki. RozwaÅ‚kowane ciasto przekÅ‚adamy do foremki z dolnym papierem, ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. W tym czasie rozwaÅ‚kowujemy drugÄ…, mniejszÄ… część ciasta na wielkość foremki pomiÄ™dzy arkuszami papieru i wstawiamy do lodówki. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorÄ…ce ciasto wykÅ‚adamy budyÅ„, a na tÄ™ warstwÄ™ rozsypujemy agrest i przykrywamy drugim, rozwaÅ‚kowanym ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Wystudzone ciasto opruszyć cukrem pudrem.
Ciasto z owocami sezonowymi to pomysÅ‚ na pyszny, letni deser. Owoce sprawiajÄ…, że ciasto nie jest zbyt sÅ‚odkie. Ciasta z owocami sÄ… uwielbiane nie tylko przez dorosÅ‚ych, ale kochajÄ… je również dzieci. Postaw na proste rozwiÄ…zania i przyrzÄ…dź nowatorskie ciasto z owocami sezonowymi. Wszyscy z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dÄ… zachwyceni, a zapach Å›wieżych wypieków zachÄ™ci do spÄ™dzania czasu w gronie najbliższych.